Haccp oktatás

Kinek kell haccp oktatás?

Aki tudatosan vállalkozik az tudja, hogy az élelmiszerbiztonsági, haccp oktatás, a dolgozó tudása nagyon fontos szempont a biztonságos munkavégzéshez és a jó minőségű ételek készítéséhez, tehát ez egy jogos elvárása lehet a munkáltatónak. Ha jogszabályra hivatkozunk az azt írja, hogy aki élelmiszer, étel előállítását, feldolgozását, kezelését, kiszállítását, forgalmazását végzi a tevékenységére vonatkozó alapvető élelmiszer-biztonsági ismeretekkel kell rendelkeznie a HACCP rendszerről. Erről az élelmiszeripari vállalkozónak kötelessége gondoskodni.

Miért kell?

A 68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet 4. § (1) alapján: “Valamennyi élelmiszer-vállalkozónak gondoskodnia kell arról, hogy az élelmiszerekkel foglalkozó dolgozók tevékenységüknek megfelelő módon higiéniai szempontból felügyelet alatt álljanak, és azokban az élelmiszer-higiéniai kérdésekben, amelyek munkájuk során érintik őket, rendszeresen megfelelő tájékoztatásban, oktatásban részesüljenek.

Miről van szó az oktatáson?

A teljesség igénye nélkül az alábbi témákat érintjük:

Megbeszéljük a dolgozók azon feladatait, amelyek érintik az élelmiszerbiztonságot. Beszélünk a hűtés és fagyasztás jelentőségéről, a címkézésről, az étel-, élelmiszer-szennyeződések okairól, forrásairól és megelőzésük lehetőségről. Amennyiben nem sikerül a megelőzés, akkor az élelmiszer eredetű megbetegedések következményeiről, annak hatósági kivizsgálásáról, a dolgozó teendőiről ételmérgezés, ételfertőzés vagy annak gyanúja esetén a tőle elvárt feladatokról. Megbeszéljük a kritikus pontokat és azok kezelését, ellenőrzési lapok vezetését, személyi higiéniát részletesen kitárgyaljuk. Megnézzük milyen kártevők fordulhatnak elő az élelmiszeripari vállalkozásban.

HACCP oktatás

Hogyan történik az oktatás?

Az oktatás szervezett formában történik, történhet online vagy személyesen. Az oktatás végén fel lehet tenni a felmerült kérdéseket. Az átadott ismeretek megértését szóbeli visszakérdezéssel ellenőrizzük. Az oktatáson résztvevők ha a szóbeli visszakérdezés sikeres volt, megfelelt minősítést kapnak és aláírják az oktatási naplót. Az oktatás után névre szóló tanúsítványt állítunk ki a felnőttképzési rendszerből (felnőttképzési azonosítóval ellátott tanúsítvány, bejelentett képzés).

Milyen gyakran kell oktatást tartani?

A haccp oktatásokat rendszeres időszakonként, szükség esetén soron kívül kell elvégezni. Évente legalább egy alkalommal szükséges élelmiszer-higiéniai oktatáson részt venni. Új belépők esetén a munka megkezdése előtt szükséges. Érdemes úgy gondolni az oktatásokra, mint a rendszeres fejlődés kulcsára, hisz hosszútávon csak olyan dolgozóval lehet sikeres az együttműködés, aki alaposan ismeri és betartja az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos elvárásokat.