Kinek érdemes elvégeznie a HACCP tanfolyamot?
A HACCP kurzus célja, hogy a teljes élelmiszerszektor minden dolgozóját, így az élelmiszerekkel közvetlenül vagy közvetve foglalkozó, tehát az élelmiszerek és/vagy italok előállítási, feldolgozási, csomagolási, szállítási, forgalmazási és adminisztrációs folyamataiban tevékenykedő cégek valamennyi szereplőjét oktassák.
HACCP tanfolyam – Közvetett manipuláció
Az élelmiszerekkel közvetlenül nem foglalkozó vállalatokban (például raktározási, szállítási, elosztói és raktározási társaságokban) dolgozó munkavállalók:
- Raktárosok
- Zöldség/gyümölcs eladók
- Nem romlandó csomagolt élelmiszerek eladói
- Palackozásért felelős dolgozók
- Malomipari munkások
- Élelmiszert nem kezelő óvodai és bölcsődei dolgozók stb.
HACCP tanfolyam – Közvetlen manipuláció
Az élelmiszerek előkészítéséért, előállításáért és csomagolásáért felelős feldolgozók, például:
- Szakácsok és segédszakácsok
- Pizzasütők
- Vendéglátóipari dolgozók
- Pincérek
- Cukrászok
- Fagylaltkészítők
- Hentesek és vágómunkások
- Tejfeldolgozók
- Baristák
- Pékek stb.
A HACCP tanfolyam főbb témái
A kurzus témái az élelmiszerek elkészítésével és biztonságos kezelésével kapcsolatos helyes magatartáshoz kapcsolódnak, a témák a legtöbbet vitatott kérdésekkel kapcsolatosak.
A higiéniai szabályok betartásának fontossága
A gondos munkavégzés és a személyi higiénia elengedhetetlen, hogy az ételt ne szennyezzék be mikroorganizmusok, amelyek általában a bőrön (kézen, orrban) és a szájban jelen vannak. Ezért minden egyes alkalmazott személyes higiéniájára figyelmet kell fordítani. A tanfolyam során elmagyarázzák a helyes kézmosási módot és a kezek, körmök tisztítását, hogy ne viseljenek magukon kiegészítőket a dolgozók, mint például gyűrűk, órák, fülbevalók és karkötők, valamint a haj, szakáll és bajusz rendben tartásáról is szó esik.
Munkaruházat
Minden dolgozó ruházatát gyakran cserélni kell, és mindig tisztának kell lennie. A ruházatnak világos színűnek kell lennie, hogy azonnal láthatóak legyenek a foltok és a szennyeződés nyomai. Figyelmet kell fordítani a cipőkre is, amelyeket csak a munkakörnyezetben szabad használni.
Egészségi állapot tudatosítása – egészségügyi alkalmasság
Az alkalmazottaknak tudniuk kell, hogy ne jelenjenek meg a munkahelyen betegen, vagy ha betegség tüneteit észlelik magukon. Ha valamilyen vírusra, baktériumra pozitivitást mutatnak a dolgozók, nem dolgozhatnak élelmiszerrel érintkezve.
Élelmiszer-szennyezés elkerülése
Az élelmiszer-elváltozások bekövetkezhetnek fizikai szennyeződés (különféle anyagok, például fémek, üveg, haj, rovarok töredékei), kémiai (csökkentő vegyszerek, például fertőtlenítők, adalékok, kenőanyagok) vagy biológiai (penészgombák, baktériumok, paraziták és vírusok képződése) formájában. A dolgozót el kell látni a bármilyen típusú szennyeződés minimalizálásához szükséges ismeretekkel.
Tisztítási és fertőtlenítési módszerek
A tanfolyamon bemutatásra kerülnek a helyiségek és berendezések összes takarítási és fertőtlenítési művelete, valamint a felhasználandó termékek.
Egyéb HACCP eljárások, amelyeket be kell tartani
Élelmiszerek tárolása
Termékek nyomon követhetősége
Allergének kezelése
A tanúsítvány megszerzéséhez szükséges HACCP tanfolyam időtartama
Az élelmiszer-higiéniáról szóló specifikus európai rendelet (852/2004/EK) nem határozza meg a képzés módszereit, beleértve a frissítések időpontját és gyakoriságát sem, de előírja, hogy a munkavállalók tudását ellenőrizni kell, és/vagy képzésben kell részesíteni az élelmiszer-higiénia területén, a tevékenység típusához igazodva. Az egyes élelmiszeripari ágazatokban dolgozó személyek képzési programjaira vonatkozó nemzeti jogszabályok követelményeit is teljesíteni kell.
Miért fontos a HACCP tudás?
A higiéniai szabályok be nem tartása és a képzés hiánya büntetendő, de a HACCP tanfolyam nem csak emiatt fontos. Az itt tanultak nemcsak a munkahelyen, hanem a magánéletben is alkalmazhatók, javítva az élelmiszerek elkészítésével és tartósításával kapcsolatos szemléletünket, így a mindennapi életünket is.
Meg lehet csinálni a HACCP tanfolyamot online?
Igen.