HACCP tanfolyam

Kinek érdemes elvégeznie a HACCP tanfolyamot?

A HACCP kurzus célja, hogy a teljes élelmiszerszektor minden dolgozóját, így az élelmiszerekkel közvetlenül vagy közvetve foglalkozó, tehát az élelmiszerek és/vagy italok előállítási, feldolgozási, csomagolási, szállítási, forgalmazási és adminisztrációs folyamataiban tevékenykedő cégek valamennyi szereplőjét oktassák.

HACCP tanfolyam – Közvetett manipuláció

Az élelmiszerekkel közvetlenül nem foglalkozó vállalatokban (például raktározási, szállítási, elosztói és raktározási társaságokban) dolgozó munkavállalók:

  • Raktárosok
  • Zöldség/gyümölcs eladók
  • Nem romlandó csomagolt élelmiszerek eladói
  • Palackozásért felelős dolgozók
  • Malomipari munkások
  • Élelmiszert nem kezelő óvodai és bölcsődei dolgozók stb.

HACCP tanfolyam – Közvetlen manipuláció

Az élelmiszerek előkészítéséért, előállításáért és csomagolásáért felelős feldolgozók, például:

  • Szakácsok és segédszakácsok
  • Pizzasütők
  • Vendéglátóipari dolgozók
  • Pincérek
  • Cukrászok
  • Fagylaltkészítők
  • Hentesek és vágómunkások
  • Tejfeldolgozók
  • Baristák
  • Pékek stb.

A HACCP tanfolyam főbb témái

A kurzus témái az élelmiszerek elkészítésével és biztonságos kezelésével kapcsolatos helyes magatartáshoz kapcsolódnak, a témák a legtöbbet vitatott kérdésekkel kapcsolatosak.

A higiéniai szabályok betartásának fontossága

A gondos munkavégzés és a személyi higiénia elengedhetetlen, hogy az ételt ne szennyezzék be mikroorganizmusok, amelyek általában a bőrön (kézen, orrban) és a szájban jelen vannak. Ezért minden egyes alkalmazott személyes higiéniájára figyelmet kell fordítani. A tanfolyam során elmagyarázzák a helyes kézmosási módot és a kezek, körmök tisztítását, hogy ne viseljenek magukon kiegészítőket a dolgozók, mint például gyűrűk, órák, fülbevalók és karkötők, valamint a haj, szakáll és bajusz rendben tartásáról is szó esik.

Munkaruházat

Minden dolgozó ruházatát gyakran cserélni kell, és mindig tisztának kell lennie. A ruházatnak világos színűnek kell lennie, hogy azonnal láthatóak legyenek a foltok és a szennyeződés nyomai. Figyelmet kell fordítani a cipőkre is, amelyeket csak a munkakörnyezetben szabad használni.

Egészségi állapot tudatosítása – egészségügyi alkalmasság

Az alkalmazottaknak tudniuk kell, hogy ne jelenjenek meg a munkahelyen betegen, vagy ha betegség tüneteit észlelik magukon. Ha valamilyen vírusra, baktériumra pozitivitást mutatnak a dolgozók, nem dolgozhatnak élelmiszerrel érintkezve.

Élelmiszer-szennyezés elkerülése

Az élelmiszer-elváltozások bekövetkezhetnek fizikai szennyeződés (különféle anyagok, például fémek, üveg, haj, rovarok töredékei), kémiai (csökkentő vegyszerek, például fertőtlenítők, adalékok, kenőanyagok) vagy biológiai (penészgombák, baktériumok, paraziták és vírusok képződése) formájában. A dolgozót el kell látni a bármilyen típusú szennyeződés minimalizálásához szükséges ismeretekkel.

Tisztítási és fertőtlenítési módszerek

A tanfolyamon bemutatásra kerülnek a helyiségek és berendezések összes takarítási és fertőtlenítési művelete, valamint a felhasználandó termékek.

Egyéb HACCP eljárások, amelyeket be kell tartani

Élelmiszerek tárolása

Termékek nyomon követhetősége

Allergének kezelése

A tanúsítvány megszerzéséhez szükséges HACCP tanfolyam időtartama

Az élelmiszer-higiéniáról szóló specifikus európai rendelet (852/2004/EK) nem határozza meg a képzés módszereit, beleértve a frissítések időpontját és gyakoriságát sem, de előírja, hogy a munkavállalók tudását ellenőrizni kell, és/vagy képzésben kell részesíteni az élelmiszer-higiénia területén, a tevékenység típusához igazodva. Az egyes élelmiszeripari ágazatokban dolgozó személyek képzési programjaira vonatkozó nemzeti jogszabályok követelményeit is teljesíteni kell.

Miért fontos a HACCP tudás?

A higiéniai szabályok be nem tartása és a képzés hiánya büntetendő, de a HACCP tanfolyam nem csak emiatt fontos. Az itt tanultak nemcsak a munkahelyen, hanem a magánéletben is alkalmazhatók, javítva az élelmiszerek elkészítésével és tartósításával kapcsolatos szemléletünket, így a mindennapi életünket is.

Meg lehet csinálni a HACCP tanfolyamot online?

Igen.