HACCP a vendéglátásban, az élelmiszeriparban

Az élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök segítséget nyújt vendéglátóhely helyes működéshez szükséges jogi megfelelőségek tekintetében

Ha vállalkozóként szeretne éttermet, cukrászdát, kávézót, büfét üzemeltetni, és az ehhez szükséges feltételeknek megfelelni, akkor bizony szüksége lesz egy élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök szakemberre, aki segítséget nyújt a helyes működéshez szükséges összes jogi megfelelőségek rengetegében. A fizikai megvalósításon túl, a rendszer felállítása mellett rendben kell lenni a dokumentációnak is. Ahhoz hogy a hatóság az engedélyt megadja, feltételrendszerek széles skáláját kell teljesíteni. 

Pontosan mihez is ért az élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök?

A tudásának egy szelete a részletes mikrobiológiai, toxikológia, környezet­egészségtan, élelmezés higiéne–élelmiszerbiztonság, amellyel képes meghatározni, hogy egy vendéglátóipari egységben milyen veszélyek fordulhatnak elő, és ezeket a veszélyeket hogyan lehet a legbiztonságosabban megelőzni, elkerülni, kiiktatni, azért, hogy mind az ott dolgozó emberek, mind pedig a vendégkör részére biztonságos hely legyen. 

Mi alapján végzi a munkáját élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök?

A hatósági ellenőrnek  ismernie kell a jelenleg hatályos jogszabályokat, a kötelező érvényű elvárásokat, amelyek helyspecifikusan kötelezőek. Az ellenőr sosem önkényes szabályok alapján jár el, minden esetben az erre vonatkozó jogszabályt kéri a vállalkozótól. 

Miért engem válasszanak? Mivel vagyok több, mint a többi szolgáltató?

Végzettségeimet tekintve rendkívül magas fokú a tudásom. Mai napig folyamatosan képzem magam, nem álltam bele egy szabvány pályába, hanem a pálya minden szegletét bejárva komplex ismereteket szereztem. Dolgoztam hatósági ellenőrként, így tisztában vagyok az elvárásokkal. Vezettem éttermeket, és üzemeket is, így ezen a téren is képes vagyok látni a vállalkozások szükségleteit. Aki már működtet élelmiszeripari egységet tudja, hogy a működés során mindig merülnek fel kérdések, mindig vannak kételyek vagy a kialakult körülmények miatt vagy a mélyebb tudás, tapasztalat hiánya miatt. Előfordulhat, hogy sokszor kívülről könnyebb megoldást találni. Ilyenkor jól jön egy tapasztalt élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök, aki megmutatja a lehetőségeket, megoldásokat. Ez lennék én.

Az az alapelvem, hogy segítséget nyújtsak  a hozzám forduló ügyfélnek. Elmondhatom, hogy sikeresen megvalósítom ezt a törekvést. A munkám során számtalan pozitív visszajelzés érkezik nemcsak vállalkozásoktól, de az őket ellenőrző hatóságtól is. Erre igazán büszke vagyok. 

Szívesen veszem a jelentkezést, ha Önnek is erre a szemléletre van szüksége és szeretné biztonságosan működtetni a vendéglátó egységét! 

 Ajánlatkérés: https://haccp-system.hu/form/

Soós Zsuzsanna népegészségügyi ellenőr, élelmiszerbiztonsági és –minőségi mérnök +36 70 259 2279, info@haccp-system.hu