Magamról

Soós Zsuzsanna
okl. élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök,
okl. népegészségügyi ellenőr, tűzvédelmi előadó

A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled született. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt.” (Gundel Károly)

Hiszek abban, hogy minden jó vállalkozásnak története van.  Ezek a történetek események, emberek, lelki tartalmak által formálják a leendő vállalkozót. Minden jó vállalkozás azon a ponton jön létre, hogy a vállalkozó adni akar valamit a világnak. A tudásából, a tapasztalatából, a munkájából, az életszemléletéből. Amikor ez megtörténik, már szabadon és kötöttségek nélkül lehet mások segítségére.

Üdvözölöm kedves látogató! Szeretném megköszönni, hogy megtalálta az oldalt, és időt szán arra, hogy elolvassa ebben az önreflexiómban a miértem, ami a vállalkozásom ars poetica-ját képezi.

A történetem

Történetem és hivatásom felfedezése vendéglátósként kezdődött. A munkám során számtalanszor szembesültem azzal, hogy az étteremre, az ételekre, a tárolásra, és minden egyéb üzemi tevékenységre nem egységes szabály érvényesült, hanem személytől, embertől függően változott a betartandó szabályzat. Ez a káosz, ez a következetlenség indította el bennem a vágyat, hogy megtanuljam az ehhez a tevékenységhez szükséges rendszereket, szabványokat, hogy a vállalkozások számára valódi segítség legyek. Reméltem, hogy a megszerzett tudás segíti az alapvető törekvésem arra, hogy rend és rendszerezettség legyen a vállalkozásokban, mindez könnyedén, támogatva, segítve.

Az első lépés

Első lépésként megszereztem a népegészségügyi ellenőri diplomát, amellyel a fentiek gyakorlását az életben is megkezdtem. Elhelyezkedtem egy több ezer adagos konyhákat üzemeltető közétkeztető és kórház higiéniával foglalkozó cégnél, ahol népegészségügyi ellenőrként a HACCP rendszer teljes struktúráját felépítettem, működtettem. Itt is az volt az elsődleges szempontom, hogy átlátható, egységre szabott és jól működő rendszer legyen. A HACCP megértése, teljes körű használata nyitotta meg a kaput a további ismeretek felé. Mert ez, még mindig csak egy szelete volt annak a tudásnak, amit birtokolni szerettem volna.

A hatósági munka

Karrierem következő fázisa a hatósági munka volt.  A szakmai tapasztalatom az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál alapozódott meg. Üzemek, egységek engedélyeztetését végeztem. Rengeteg olyan dolgot tanultam, láttam, tapasztaltam, amely segített eligazodni a számomra fontos kérdésben: mi az, ami igazán szükséges egy vállalkozás indításához, a legalacsonyabb költségvetéssel számolva és mi az, ami folyamatában alakulhat ki. Szemléletmódomban prioritások, rendszerek álltak fel. 3,5 év munkája hatalmas alapot adott, és későbbiek során sokszor visszanyúltam az itt szerzett tudáshoz, azért, hogy vállalkozó és hatóság jól működjön együtt. Az alapok itt születtek meg, az ott tanultakat munkám kapcsán sokszor felidézem.

Tovább lépve két péküzem vezetését vállaltam el, felkérésre. Talán nem túlzok, ha azt mondom, e terület igen szigorú megfelelőségeket kér élelmiszerbiztonság szempontjából. A Tesco-szabvány alkalmazását felépítve, az IFS-szabványt használva gyakorlatban tanultam meg ennek minden részletét.

A hatóság az egyik oldalát képezi ennek a szektornak, a nagyvállalat, nagyüzem a másik oldalt képviseli. Ez utóbbi működési mechanizmusát még nem ismertem. Amikor ez a világ belépett az életembe, akkor szereztem meg tapasztalati úton az összes tudásom. Hatalmas mennyiségű munka és rendszer volt rám bízva. Az ország 3 különböző pontján lévő üzemekben folyamatosan helyt álltam minőségbiztosítási vezetőként. Az összes szabvány kialakításában, működtetésében, fejlesztésében, amely egy nagyvállalat számára elengedhetetlen, részt vettem: ISO 22000, HACCP, IFS, BRC, plusz amerikai szabványok.  Az itt töltött idő megtanított arra, hogy naprakész legyek a szakmai területemen. Fejben, tudásban, gondolkodásban jelen lenni, és szakmai összeszedettséget képviselni minden üzemegységben, ahol szükség volt erre. Mindeközben a szükséges napi adminisztrációt úgy csökkenteni, hogy a dolgozók ne legyenek leterhelve az adminisztrációtól, de az elvárások is teljesüljenek.

A saját vállalkozásom

Csodás időszak volt az életemben ez a korszak, a kihívások, a folyamatos fejlődés itt biztosított volt. A munka és magánélet egyensúlya vészesen felborult, így döntenem kellett: család vagy karrier?

Hogy a döntés mégse lemondás legyen, még jobbat választottam: létrehoztam a vállalkozásom.

Mi különböztet meg engem a szakmai világban?

  • A szakmai tudáspaletta teljes szélességét átlátom. Óriási rálátásom van az egyes területeket illetően. Képes vagyok a hatósági követelményeknek és a vállalati érdekeknek is megfelelni, mert tisztában vagyok a pontos előírásokkal, szabályokkal.
  • Törekszem arra, hogy mindkét félnek jó legyen. A hatóság jogos elvárását megértve támogatom a vállalkozót abban, hogy ez számára is sikerélményt adjon.
  • Folyamatosan naprakészen tartom a tudásom. A mai napig tovább képzem magam a szakterületeimen. Fontos, hogy ha az ügyfél kérdez, én szakmai választ tudjak adni.
  • A munkám a hivatásom. Számomra az ügyfél nem csak egy szám, hanem segítséget kérő partner, aki számára a tudásom értéket jelent.

A szolgáltatásaim során minden esetben komplex szolgáltatást nyújtok. A feladatok fizikai elvégzésén túl az ügyfél számíthat arra is, hogy a szükséges hatósági iratok is elkészülnek. Egy esetleges vizsgálat során az ügyfelem nyugodt lehet: minden olyan dokumentumot át tud adni a vizsgálat során, amely a cég valódi, hiteles állapotát tanúsítja. Hogy ez mennyire fontos és alapvető, arról kevesen tudnak. Ha Önök már gondolkodnak a tanúsítványok megrendelésben, beszerzésében, bárkit is válasszanak, keressék ezt az összetettséget. Csak ekkor ér valamit a szolgáltatásra szánt összeg.

Hiszek abban, hogy ha egy üzem, egy vállalkozás jól működik, és jó, minőségi termékeket dob a piacra a megfelelő tanúsítványokkal, akkor ez a vásárlók számára is nyilvánvaló lesz. A piac pedig értékeli azokat, akik minőséget adnak.