A népegészségügyi ellenőr feladata és jelentősége

Ahogy a jelen helyzetben látjuk is, az emberiség nagy kihívása a járványok megléte. Ahol sok ember tömörül, mint például a városok, ott megsokszorozódik a fertőzés lehetősége. Az emberiség a fejlődésében egyre magabiztosabb tudásra tett szert a járványok kapcsán, de az alapvető higiéniai megoldások bevezetésével is csökkentette a halálozási rátát.

Népegészségügy – közérthetően

A népegészségügy fő feladata az, hogy a közösségek egészségét a tudásával, képességével, jártasságával, bevezetett intézkedéseivel biztosítsa. Szabályrendszerek felállításával és betartatásával csökkentse a fertőzésveszély lehetőségét.

Milyen területek tartoznak hozzá? Szögezzük le, egy népegészségügyi ellenőr széleskörű ismeretekkel rendelkezik nem csak a mikrobiológia szintjén, de az anatómia, élettan-kórélettan ismerete is elengedhetetlen számára. Rendkívül sokoldalú képzésének köszönhetően képes arra, hogy:

–      a közegészségügy (környezet higiéné, táplálkozás- és élelmiszer higiéné, munka- és üzem higiéné, gyermek és ifjúság higiéné), a járványügy területek kapcsán döntéseket hozzon, segítséget adjon a higiéné kapcsán a lehető legjobb rendszer kiépítésében a közösség tagjainak egészségének érdekében,

–      jogosult a jogszabályok alapján a járványügyi intézkedésekét betartatni és foganatosítani,  

–      mélyrehatóan ismeri a kórház-higiéné, a kórházi fertőzések epidemiológiájának elméletét, gyakorlatát, a fertőtlenítés-sterilizálás részletes módszereit,

–       ismeri az egészségre káros rovarok és rágcsálók biológiai sajátosságait, valamint az ellenük való védekezés módszereit, engedély birtokában kártevőirtási tevékenységet végezhet.

Vállalkozások támogatása

A felsorolt pontokból látszik, hogy a népegészségügyi ellenőr azért dolgozik, hogy a társadalom tagjainak egészségét megóvja. Intézkedései az emberi egészség megóvását teszi első helyre.

Népegészségügyi ellenőrként a célom is ez: támogatást, információt és segítséget adni szolgáltatás formájában a vállalkozások számára,  – akár fertőtlenítés kapcsán, akár élelmiszerbiztonsági folyamatok kialakításával, akár azon rovarok- rágcsálók irtásával, amelyek fertőző betegséget terjesztenek – azért, hogy a fellelhető veszélyeket, a kockázatokat egészségügyi szempontból minimalizált értékre tegyük. A hangsúly a megelőzésen van, nem a “tűzoltáson”. A megelőzés mindig hatékonyabb és hosszú távon olcsóbb, mint a problémakezelés. Arról nem beszélve, hogy a probléma mindig fejfájást okoz, mivel sok esetben azonnal kell megoldást keresni rá.

További tanácsadást szívesen adok az alábbi elérhetőségen:

Soós Zsuzsanna, okleveles élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök, népegészségügyi ellenőr, tűzvédelmi előadó

Megrendelés: https://haccp-system.hu/form

Szólj hozzá!