Farkas Bianka – Hópihe Gelato & Sweets

„Végső soron azt gondolom én nem alkalmazottnak való vagyok. Ez is motivált, hogy a saját lábamra álljak. – Sikerült!”

Farkas Bianka
a Hópihe Gelato & Sweets tulajdonosa

Mivel foglalkoztál eddig? Mivel foglalkozol most?

5 évig voltam egy adósság kezelő cégnél, ahol kezdetben telefonos ügyintező voltam, majd végrehajtásos ügyekkel foglalkoztam. Sajnos ez lelkileg nagyon megviselt és ez az egészségemen is nagyon kijött.

Amikor Crohn betegséget diagnosztizáltak nálam, 2018 elején, akkor döntöttem el, hogy valamit kezdenem kell az életemmel, mert ebbe tönkre fogok menni. Mindig is szerettem sütni és egyébként sokáig álmom volt egy cukrászda, de aztán közbe szólt az élet és más irányba terelődtem.

2018 elején kezdtem el a cukrász OKJ-t munka mellett esténként, illetve hétvégente. Nem állítom, hogy könnyű volt, sőt, de végül megszereztem a végzettséget.

Miután meglett a papírom 2 hónapot maradtam még a munka helyemen, aztán egyik reggel felkeltem és úgy éreztem, hogy akkor ez ennyi volt, ki kell próbáljam magam élesben. Úgy voltam vele, hogy ha egy ideig nem lesz munkám, akkor legalább kipihenem magam. Pénteken volt az utolsó napom a cégnél, hétfőn már kezdtem egy fagyizóban. Ott szerettem bele a fagylalt készítésbe és igazából ott is tanultam ki az egész folyamatot. Akkor döntöttük el, hogy szeretnénk nyitni mi is majd egy fagyizót.

Az ide vezető út elég döcögős volt, elég sok helyen megfordultam, ami szakmailag hozzám tett nagyon sokat. Voltam eladó karácsonyi vásárban, fagyi készítő, díszítő cukrász, üzletvezető fagyizóban, kasszás étteremben, szóval bele kóstoltam elég sok mindenbe. De valahogy sehogy sem sikerült hosszú távon beilleszkednem. Miután ott hagytam a mérgező munkahelyem már nem akartam újra úgy érezni magam sehol, ezért amikor úgy éreztem nekem ott nem jó, léptem.

Végső soron azt gondolom én nem alkalmazottnak való vagyok. Ez is motivált, hogy a saját lábamra álljak. Sikerült! Mindebben szerencsére a párom maximálisan támogatott, ő az, akivel ezt az egészet együtt felépítettük és folyamatosan finomítgatjuk.

Mikor kezdted el a terved megvalósítását?

2020. év végén döntöttünk úgy a párommal, hogy most már ideje elkezdeni nézni üzleteket, ha tavaszra nyitni szeretnénk és a mostani helység volt az első, amit megnéztünk és ki is vettük. Viszont ahhoz hogy az összes szakhatóságnak megfeleljünk nagyon sok átalakításra volt szükségünk.

Hol található az üzleted és a műhelyed?

Az üzletem Budapesten a 7. kerületben van, a Kazinczy utcában, szinte a Király utca mellett, így elég központi helyen található.

Milyen cukrásztermékeket készítesz?

A műhelyben készítem mind a fagyikat, mind a sütiket. Mivel mi valódi alapanyagokból készült termékeket adunk el ezért semmi kényelmi eszközt nem használunk. Minden szószt, krémet én főzök le, a fagylaltunk is jó zsíros tejből, tejszínből és cukorból készül.

Illetve a gyümölcs fagyik egy cukorszirupos alap és gyümölcs keverékei, de minden gyümölcs fagyinknak minimum a fele gyümölcs. A csokoládé fagyink egy külön csoki alapból készül, amit szintén én készítek csokiból kakaóvajból cukorból és kakaóból. Ezekre nagyon büszkék vagyunk.

A sütemények terén én hozzám közelebb a hagyományos „nagyanyáink” féle sütemények állnak. A linzert vajból, a zserbót zsírral készítjük.

A legnagyobb kedvenc a házi krémesem, amit majdnem 1 évig finomítgattam. A tésztája egy hagyományos vajas tészta, amibe valódi vaj kerül és gondos hajtogatás után gyönyörű leveles lesz. Erre jön az én speciális krémem, ami egy vaníliás (igazi, nem vaníliás cukor) tojássárga krém, ami egy erős cukor sziruppal van hőkezelve és zsíros állati tejszínnel lazítva. Semmilyen állomány növelő és fixáló terméket nem használunk bele, a tejszín és a cukor szirup adja az állagát.

Azért a modern konyha kedvelői is találnak nálunk mindig újhullámos desszerteket, a mousse tortácskákat nagyon szeretem készíteni, de úgy vettem észre, hogy az emberek többsége még mindig a régi ízeket keresi, amiket akár gyerekként evett.

Fontosnak tartjuk, hogy legyen a kínálatunkban néhány mentes sütemény. Elég sok fehér liszt mentes termékünk van, valamint a fagyikból is van vegán, illetve folyamatban van a cukormentes fagyi is.

Mi a terved, hogyan tovább?

Hosszú távon szeretném, ha annyira kinőnénk magunkat, hogy esetleg tudjunk egy másik helyen is nyitni egy újabb Hópihe Gelato-t. A Hópihe név egyébként a 2 éves samoyed kiskutyánk után jött, őt hívják Hópihének és mivel a fagyi is egy fajta finom „hópehely”, találónak véltük. Ő jelen is szokott lenni az üzletben, szigorúan a vendég térben és mindenkit vár óriási szeretettel és lelkesedéssel. Legyen az gyerek, felnőtt vagy állat, mindenkit nagyon szeret.

Miben volt segítségedre a Soós Consulting a cukrászműhelyed nyitásakor?

A Soós Consulting konkrétan mindenben a segítségemre volt, az elejétől kezdve végig kísértél minket a teendőkön kezdve azzal, hogy mit hova érdemes tenni, hogyan álljunk neki, miket vegyünk, min tudunk spórolni kialakításkor, valamint a teljes dokumentációt te írtad, HACCP-t, gyártmánylap alapokat, vízmintát vettél, a kártevőirtást is elvégezted, stb. Olyan dolgokban is segítettél, ami nem a te hatásköröd volt, de együtt könnyebben ment. Mindenkinek ajánlak azóta is 🙂

Hol találnak meg téged, ha rendelni szeretnének?

Jelenleg facebookon keresztül tudnak minket elérni a Hópihe Gelato & Sweets oldalon keresztül,

illetve telefonon: 06 20 288 9912 -es számon.

Szerző: Soós Zsuzsanna