Az élelmiszerbiztonság az élelmiszerekkel kapcsolatos állapot vagy jellemző, amelyben az élelmiszerek fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerbiztonság megfelelő szintje mellett az élelmiszerek nem tartalmaznak olyan káros anyagokat vagy mikroorganizmusokat, amelyek az emberi egészségre ártalmasak lehetnek.
Az élelmiszerbiztonság biztosítása érdekében számos intézkedést és szabályozást alkalmaznak az élelmiszeriparban, beleértve az élelmiszerek gyártásának, tárolásának, feldolgozásának és szállításának szigorú ellenőrzését és megfelelő higiéniai előírásokat. Az élelmiszerbiztonság megőrzése nemcsak az egészségünk védelme érdekében fontos, hanem azért is, mert az élelmiszerekkel kapcsolatos betegségek és károsodások jelentős gazdasági költségeket és veszteségeket okozhatnak.
Az élelmiszerbiztonság az egyik legfontosabb tényező az emberek életében, hiszen az élelmiszerek fogyasztása közvetlen hatással van egészségünkre és jól-létünkre. Az élelmiszerbiztonság alapjainak megértése és betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket és minimalizáljuk az élelmiszerekkel kapcsolatos kockázatokat. Ez a cikk áttekintést nyújt az élelmiszerbiztonság alapvető fogalmairól és gyakorlati alkalmazásáról.
Mi az az élelmiszerbiztonság?
Az élelmiszerbiztonság olyan állapot, amelyben az élelmiszerekhez való hozzáférés biztonságos, és azok fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot. A termőföldtől az fogyasztóig tart.
A „termelőtől a fogyasztóig” elnevezésű uniós stratégia elsődleges célja, hogy az európai élelmiszerek egészségesebbek és fenntarthatóbbak legyenek.
Az élelmiszertermelés nemcsak azért fontos, mert életbevágó szolgáltatás, hanem azért is, mert sok embernek ad munkát és jövedelmet: az agrár-élelmiszeripar az EU egyik legfontosabb gazdasági ágazata.
Az élelmiszerbiztonság számos tényezőtől függ, ideértve az élelmiszer előállításától kezdve egészen a fogyasztásig. Az élelmiszerbiztonság alapjai közé tartozik az élelmiszerek megfelelő tárolása, feldolgozása és szállítása, valamint az élelmiszerbiztonsági előírások betartása. Ezeknek ad egy keretrendszert a HACCP rendszer, amit a HACCP dokumentumban szükséges összefoglalni.
Az élelmiszerbiztonság fontossága
Az élelmiszerbiztonság fontosságát alátámasztja az, hogy a rossz minőségű vagy szennyezett élelmiszerek fogyasztása súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Az élelmiszerrel terjedő betegségek, például a salmonella vagy az E. coli fertőzések, komoly egészségkárosodást és akár halált is okozhatnak. Amikor az emberek meghallják azt, hogy egy élelmiszer halált is okozhat hitetlenkedve fogadják.
Több dokumentumfilm is foglalkozott már élelmiszerbiztonsági problémákkal, én most egyet említenék meg, amit mindenképp érdemes megnézni: Megmérgezve: Veszélyes ételek című film.
Nemcsak azért fontos, hogy kerüljük a rossz minőségű vagy szennyezett élelmiszerek fogyasztását, mert az súlyos egészségügyi problémákat okozhat, hanem azért is, mert az élelmiszerbiztonság hiánya gazdasági károkat is eredményezhet. Ilyen például az élelmiszerek visszahívása és az élelmiszeripar hírnevének károsodása. Egy-egy nem biztonságos élelmiszer visszahívása önmagában is plusz feladatot ad a vállalkozónak. Mivel a nyomonkövetéskor tudnia kell, hogy melyik konkrét tételt és mekkora mennyiséget kell visszahívnia. A visszahívott terméket pedig a tárolás helyén nemmegfelelő termékként zárolnia kell. Majd dönteni kell a termék sorsáról, ami általában a megsemmisítés.
A termék élelmiszerhulladékként való kezelése szintén pénzbe kerül, de a termék gyártása során felmerülő anyag- és energia, valamint munkaerő költségeket ugyanúgy ki kell fizetnie a vállalkozónak. Tehát a nem biztonságos élelmiszer gyártása nem kifizetődő és nem lehet cél!
A fogyasztó akkor tud biztonságos élelmiszert fogyasztani, ha az élelmiszeripari vállalkozó betartja az élelmiszerbiztonsággal és az élelmiszerhigiéniával kapcsolatos jogszabályi előírások. Ebbe természetesen beletartozik a HACCP kézikönyv tartalmi részeinek bevezetése és napi szintű alkalmazása.
Élelmiszerlánc ellenőrzése és nyomon követése
Az élelmiszerbiztonság alapjai között kiemelkedő fontossággal bír az élelmiszerlánc ellenőrzése és nyomon követése. Hazánkban az élelmiszerlánc megfelelő működtetését a Kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályai ellenőrzik, hatósági állatorvosok és/vagy élelmiszerbiztonsági felügyelők/referensek. Ezenkívül országosan végezhet ellenőrzést a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztálya, valamint a Kiemelt Ügyek Igazgatósága.
Az élelmiszerlánc minden lépése során figyelemmel kell lenni az élelmiszerek biztonságára. Ez magában foglalja az élelmiszer előállítását, feldolgozását, csomagolását, szállítását és tárolását. Az élelmiszeriparnak és az élelmiszerbiztonsági hatóságoknak szigorú ellenőrzéseket kell végrehajtaniuk az élelmiszerek minőségének és biztonságának biztosítása érdekében. Tehát a „jófejség” elvárása a hatósági ellenőrtől egy téves gondolkodás, mivel a „jófejség” nem lehet egyenlő azzal, hogy a fogyasztó egészsége veszélybe kerüljön.
Élelmiszeripari szabványok és előírások betartása
Az élelmiszerbiztonság alapjai között kiemelt fontossággal bír az élelmiszeripari szabványok és előírások betartása. Az élelmiszeriparnak meg kell felelnie a helyi és nemzetközi élelmiszerbiztonsági előírásoknak és szabványoknak, és rendszeresen ellenőrizni kell a gyártási és forgalmazási folyamatokat és a létesítményeket. Az élelmiszeripari vállalkozóknak biztosítaniuk kell az alkalmazottak megfelelő képzését élelmiszer higiéniai oktatás valamint munkavédelmi oktatás és tűzvédelmi oktatás keretein belül.
Élelmiszerbiztonsági kockázatok azonosítása és kezelése
Az élelmiszerbiztonság alapjaihoz tartozik az élelmiszerbiztonsági kockázatok azonosítása és kezelése is. Az élelmiszeriparnak folyamatosan figyelemmel kell lennie az esetleges kockázatokra, és megfelelő intézkedéseket kell tennie azok minimalizálása vagy megszüntetése érdekében. Az élelmiszerbiztonsági kockázatok lehetnek fizikai, kémiai vagy biológiai jellegűek, és különböző forrásokból eredhetnek, például a termesztés, feldolgozás, raktározás vagy szállítás során.
Élelmiszerek megfelelő tárolása, feldolgozása
Az élelmiszerbiztonság alapjai közé tartozik az élelmiszerek megfelelő tárolása és feldolgozása is. Az élelmiszerek helyes tárolása és kezelése elengedhetetlen azok minőségének és biztonságának megőrzése érdekében. Az élelmiszeriparnak megfelelő tárolási és feldolgozási módszereket kell alkalmaznia annak érdekében, hogy minimalizálja az élelmiszerek romlását és szennyeződését.
Élelmiszerekkel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatás
Az élelmiszerbiztonság alapjaihoz tartozik az élelmiszerekkel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatás is. A fogyasztókat érdekli az étrend és az egészség közötti összefüggés, és azt szeretnék, hogy az egyéni igényeiknek megfelelő étrendet kiválaszthassák. Az élelmiszereken szereplő tápértékekkel kapcsolatos tájékoztatás jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a fogyasztók tájékozottan választhassanak még a vásárlás előtt.
Az élelmiszeripari vállalkozóknak természetesen ez feladatot jelent, hogy a tápértékszámítás, azonban a fogyasztók számára sok esetben elengedhetetlen ezeknek az információknak az ismerete a táplálkozás szempontjából. Az élelmiszeripari vállalkozónak a tápérték számításba fektetett munkája már rövid távon is erősíti a fogyasztói bizalmat és növeli a vásárlói kedvet. Ez pedig az élelmiszer előállítónak gazdasági növekedést jelenthet.
Az egészségtudatos vásárlók számára a tápanyagtáblázat fontos információkat tartalmaz, mivel az értendjükben a kcal számítás elengedhetetlen. Ennek érdekében gyakran alkalmaznak kalória kalkulátorokat, hogy gyorsabbá és pontosabbá tegyék a számításaikat.
Összefoglalás
Összességében az élelmiszerbiztonság alapjai elengedhetetlenek az egészséges és biztonságos élelmiszerek előállításához és forgalomba hozatalához. Az élelmiszeriparnak és az élelmiszerbiztonsági hatóságoknak együtt kell működniük az élelmiszerbiztonsági előírások betartása és az esetleges kockázatok minimalizálása érdekében. Az embereknek pedig tisztában kell lenniük az élelmiszerekkel kapcsolatos biztonsági előírásokkal és gyakorlatokkal, hogy megőrizzék az egészségüket és jól-létüket. Az élelmiszerbiztonság mindannyiunk számára kiemelkedő fontosságú, és az élelmiszeripar és a fogyasztók közös erőfeszítéseire van szükség annak biztosítása érdekében, hogy az élelmiszerek biztonságosak legyenek és megfeleljenek a legmagasabb minőségi szabványoknak.
Ha te is biztonságos élelmiszert szeretnél előállítani, forgalomba hozni dolgozz velem:
Ki vagyok én?
Soós Zsuzsanna vagyok,
élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök,
munkavédelmi szakmérnök,
népegészségügyi ellenőr, tűzvédelmi előadó.
Szolgáltatásaimat én magam nyújtom, a HACCP-n és a munka-tűzvédelmen kívül kártevőirtásra is van engedélyem, valamint vízmintavételi referens is vagyok.
Tehát, ha nálam rendeled meg a szolgáltatásokat, gyorsabban fogod elérni a nyitással, működéssel kapcsolatos céljaid.
A közös munka során az alábbiakat biztosítom a tevékenységeddel kapcsolatban:
- stabil, hatóság által elfogadott HACCP kézikönyv
- HACCP igazolás, amivel újabb üzleti lehetőségek nyílhatnak meg előtted
- HACCP tanúsítvány melyet be tudsz mutatni az üzleti partnereknek, akik ezáltal nagyobb bizalmat szavazhatnak neked
- a HACCP rendszer kiépítés során sosem lesz nálad túlszabályozás, de alul szabályozás sem, csak azt szabályozzuk, amire szükség van.