Szeretsz sütni és sokszor gondolsz arra, hogy szívesen élnél a cukrász tudásodból? Nagyon szeretnéd, ha saját műhelyed lehetne, de már az elején azt tapasztalod, hogy túl sok az információ, és többségük egymásnak ellentmond, majd jönnek a nehezen érthető jogszabályok? Van megoldás!
Hogyan kezdj neki a cukrászda nyitásnak?
Készítsd részletes tervet a rád váró feladatokról! Legyen üzleti terved a várható kiadásokról!
A cukrászműhely kialakításának és nyitásának konkrét feltételei vannak, melyek az alábbiak:
- cukrász végzettség (nem kötelező a mester vizsga)
- egészségügyi és munkaköri alkalmassági vélemény (foglalkozás-egészségügyi orvos állapítja meg az alkalmasságot, szükséged lesz 1 éven belüli tüdőszűrő leletre, bőrgyógyászati leletre; ezzel ráérsz közvetlenül engedélykérés előtt foglalkozni)
- vállalkozási forma kiválasztása (Kft. Bt. egyéni vállalkozás, javasolt könyvelővel egyeztetni, hogy a számodra legkedvezőbb vállalkozási formát ki tudd választani)
- cukrászműhely bérlés vagy építés (munka-és tűzvédelmi szempontoknak feleljen meg a helyiség)
Bármelyiket is választod, érdemes előretervezned és ismerned a konkrétumokat.
Milyen elvárások vannak még, milyen helyiségek kellenek?
- termelőtér (kézmosóval hideg-meleg folyóvízzel)
- kétmedencés mosogató az üzemi edények mosogatására
- kézmosó a termelőtérben (hideg-meleg folyóvízzel)
- zöldség-gyümölcs előkészítő helyiség (kétmedencés mosogatóval, kézmosóval, munkaasztallal, a tojás fertőtlenítése is történhet az előkészítőben)
- Ha nincs hely zöldség-gyümölcs előkészítőnek, ebben az esetben használhatsz létojást, tisztított, konyhakész zöldséget-gyümölcsöt, valamint fagyasztott termékeket is
- száraz áru raktár (ha nem megoldható, hogy legyen raktárhelyiséged, akkor polcos tárolást is kialakíthatsz)
- alapanyag, félkész, késztermék hűtő
- személyzeti öltöző
- WC előtérrel, kézmosóval
- takarítás vízvételi hely, (szennyvíz kiöntésre is legyen alkalmas)
- késztermék átadó rész vagy helyiség vagy előtér
Mielőtt üzlethelyiséget keresel és bérelsz, kérlek tájékozódj alaposan a részletes feltételekről! Az első lépés a műhely megtervezése és gazdaságos kialakítása.
Ebben részletes információkat nyújt a Cukrászműhely nyitás könyv.
A facebook zárt csoportban tudsz a témával kapcsolatban olvasni. Gyere, lépj be bátran: Cukrászműhelyt nyitok! Élelmiszerbiztonsági Akadémia -Soós Consulting | Facebook
Amennyiben már készen állsz az indulásra komplex üzletnyitási tanácsadással tudok segíteni a cukrászműhely kialakításában és a teljes folyamatban. A 2 órás konzultáció online történik, amely során az egység belső tervezéséről, kialakításáról és a minimum feltételekről részletes információt kapsz.
Ha szeretnéd mihamarabb megnyitni az élelmiszeripari egységet, kérj időpontot konzultációra itt.