Segítség! Találtam egy csótányt a cukrászműhelyemben! Mit tegyek?

Az első és legfontosabb dolog, hogy ne kezdj saját házi irtásba, hanem azonnal hívj kártevőirtásra engedéllyel rendelkező szakembert!

Ne pánikolj és ne magyarázkodj, hogy nálad ez nem fordulhat elő, mert a te műhelyed tiszta!

A csótányoknak teljesen mindegy, hogy a te műhelyed tiszta-e vagy sem, nem attól lesz egy hely a csótányok számára kedvező, hogy koszos.

Ahhoz, hogy értsd a csótányok „életét” az alábbiakat kell tudnod:

Hazánkban három csótány fajtával találkozhatunk a leggyakrabban:

1. kép: konyhai csótány
2. kép: német csótány
3. kép: amerikai csótány

Miért irtassuk ki őket a lehető leggyorsabban a műhelyünkből és/vagy otthonunkból?

A csótányok élelmiszer-látogatók. Életmódjukból adódóan a környezetünkben olyan szennyezett helyeken (pl. szemét-és hulladéktárolóban, csatornában) fordulnak elő, ahol fertőző anyagokkal táplálkoznak. Ennek következtében testfelületükön vagy bélcsatornájukban kórokozó mikroorganizmusok lehetnek. A kórokozók a rovar székletéből vagy testéről juthatnak az élelmiszerre.

A csótányok mindenevők, táplálékukat keresve az élelmiszereket nem csak elfogyasztják, hanem táplálkozásuk közben beszennyezik. Jelentős elszaporodásuk esetén az élelmiszereket fogyasztásra alkalmatlanná tehetik. Nagy fertőzöttség esetén a csótányok bűzmirigyeik által kellemetlen szagot árasztanak és ürülékükkel a különböző felületeken szennyezést hagynak maguk után.

A csótányok részben fertőző betegségek terjesztéséért lehetnek felelősek, lakásban megtelepedve allergiás reakciókat idézhetnek elő, illetve undorkeltésük miatt pszichés visszatetszést kelthetnek.

Hogyan védekezzünk a csótányok ellen?

A csótányok két módon juthatnak be az otthonunkba vagy műhelyünkbe:

Aktív módon, tehát a saját lábukon vándorolnak be. Vonulási útvonalaik a csővezetékek, strangok, szellőző-, és csatornarendszerek. Az sem ritka, hogy a lépcsőházból a bejárati ajtón át, illetve a nyári melegben az ablakokon keresztül is bemászhatnak hozzánk.

Passzív módon, vagyis mi magunk visszük be. Ez történhet csomagolt, kartonozott árukkal a piacokról, boltokból és egyéb bevásárló egységekből, illetve használt bútorokkal, gépekkel, eszközökkel is.

Hol és miért telepednek meg a csótányok?

A csótányok elsősorban a konyhában telepednek meg. Ennek az az oka, hogy a számukra három létfontosságú elem mind megtalálható a konyhában: a víz, a táplálék és a búvóhely.

A zsúfolt szekrények, a szemetes, a mosogató mind kedvező feltételeket biztosítanak számukra. Ezenkívül a vizes blokkok (wc, fürdőszoba) is kiváló menedéket jelentenek, mivel a vizes környezet, a meleg hőmérséklet és a búvóhelyek szintén megfelelnek a csótányoknak.

A bejutásuk megakadályozása

A csótányok elsősorban a csővezetékeken terjednek. Társasházak esetén strangok (csőszekrény) vannak, ahol a csővezetékek futnak. Azon a ponton, ahol a csővezetékek átjönnek a szomszédból, csőáttörési pontnak nevezzük. Legelső és legfontosabb feladatunk, hogy ezeket a csőáttörési pontokat légmentesen le kell zárni. A lakásunkban is vannak csőáttörési pontok. Ezek azok a pontok, ahol a csővezetékeink szétáramlanak a lakásban. Többnyire ilyenek a konyha (mosogató alatt), WC (mögött) és a fürdőszoba (mosdó és fürdőkád alatt). Pont a csótányok kedvező fészkelési helyeihez vezetnek, ezért nagyon fontos, hogy ezeket a csőáttörési pontokat is hézagmentesen lezárjuk! Ne felejtsük el ellenőrizzük a fűtéscsövek és egyéb csőáttörési pontokat is.

A szellőzőket (általában fürdőszoba, wc, konyha, spájz) rovarhálóval lássuk el. Amennyiben a lakásunkban padló összefolyók is találhatóak, így azokat is lássuk el rovarhálóval. A mosogató, mosdó és kád lefolyókat használaton kívül lássuk el dugóval. A nyílászáróink (ajtók, ablakok) legyenek jól szigeteltek és az ablakokra szereljünk fel szúnyoghálókat is. Ez nem jelent 100%-os megoldást, de valamilyen szinten ezáltal is vissza szoríthatjuk a csótányokat és legalább a repülő rovarok (pl. szúnyog, légy, poloska) ellen is védekezhetünk.

Amennyiben van pincénk és tárolunk benne, mielőtt bármit beviszünk a lakásba jól vizsgáljuk át. Vásároljunk tiszta, megbízható helyekről. Bevásárlás előtt vizsgáljuk át a csomagjainkat még a lakáson kívül.

Ha már bent vannak a csótányok a műhelyünkben vagy az otthonunkban, az a feladatunk, hogy csökkentsük az életfeltételükhöz szükséges 3 fő elemet, melyek a következők: a víz, a táplálék és a búvóhely.

Víz:

A csótányok táplálék nélkül hetekig bírják, de folyadék nélkül pár nap alatt elpusztulnak. Ha a vizet kiiktatjuk, a csótány életképességét jelentősen megzavarjuk! Mindig mosogassunk el és soha ne hagyjuk az edényeket a szárítón. A mosogatót és a szárítót mindig töröljük szárazra. A szivárgó, csöpögő csaptelepeket javítsuk ki. Folyamatosan szellőztessünk (főleg a fürdőszobát), hogy megakadályozzuk a nedvesség felhalmozódását. Már egy kevés páralecsapódás is biztosítja a folyadékpótlást a csótányok számára. A dísznövények cserép alátétjeiben álló víz van, illetve a kedvenceink (kutya, macska) itató táljai is lehetőséget biztosítanak a csótányok folyadékpótlására!

Táplálék:

Nagyon fontos, hogy ne legyen mosatlan edény a konyhai mosogatóban. A lehullott ételmaradékokat, morzsákat mindig seperjük, porszívózzuk össze a lehető leghamarabb. A konyhapultot mindig takarítsuk le. A konyhaszekrényeket tartsuk tisztán. Élelmiszereinket (liszt, cukor, fűszer, kávé, stb.) jól zárható edényben tároljuk. Fontos, hogy jól záródó szemetest használjunk, amit rendszeresen, lehetőleg gyakran ürítsünk ki és tartsuk tisztán. Lehetőség szerint, ne étkezzünk a szobákban.

Búvóhely:

Szüntessük meg a zsúfoltságot. A szekrények és fal közötti hézagot zárjuk le (pl: sziloplaszt, vagy dekoratív tömítő anyagok használatával), ezáltal is csökkentve a búvóhelyek számát. A csótányok szívesen tanyáznak a szekrények háta mögött, ahol nem zavarják őket. Résekben repedésekben jól érzik magukat.

A fentiek alkalmazásával – a lehetőségekhez mérten – együttesen alkalmazva szakszerű kártevőirtással sikeresen elpusztíthatók a csótányok az előfordulásuk helyén.

Az irtás elvégzése mellett fontos a lakók/élelmiszeripari vállalkozók általi védelem kialakítása is!

Ha a cukrászműhelyedet meglátogatja egy csótány, ne késlekedj, mert a csótányok agresszíven szaporodnak és minél többen vannak, annál nehezebb kiirtani őket!

Hívj, megbeszéljük mi legyen az irtás módszere és segítek!

Érdekel a szolgáltatás. Visszahívást kérek. | Soós Consulting (haccp-system.hu)

Szerző: Soós Zsuzsanna