Pandémiás terv készítése

2020 év elején még az élelmiszeripari vállalkozások túlnyomó többségénél fel sem merült, hogy egy világméretű járvány jelentős hatással lehet a működésükre. A COVID-19 járvány szinte berobbant a mindennapokba és az élelmiszerlánc szereplői kezdtek megismerkedni a pandémia és a pandémiás terv fogalmával. De miről is van szó? A pandémia nagy területre, akár több kontinensre is kiterjedő világjárvány. Ilyen helyzetben a pandémiás terv elsődleges célja, hogy az adott vállalkozás bármilyen humán-járvány (pl. szezonális influenza, koronavírus) idején is zavartalanul és folyamatosan tudja végezni tevékenységét. A járvány alapvetően két úton tudja befolyásolni egy élelmiszeripari vállalkozás működését. Egyrészt a dolgozók megbetegedése esetén hirtelen fellépő munkaerőhiánnyal kell számolni, ami megnehezíti a napi munkafolyamatokat. A beszállítók kiesése, a járvány miatt kialakuló alapanyag-hiány hasonló napi működési zavarokat okozhat. Másrészt a pandémia idején meghozott hatósági intézkedések (lásd a COVID-19 járvány idején bevezetett nyitvatartási és kijárási korlátozások) jelentősen befolyásolják az élelmiszeripari vállalkozások gazdasági helyzetét. Ehhez kapcsolódik, hogy pandémia idején fokozott figyelmet kell fordítani a higiéniára, megakadályozandó a járvány terjedését.  Az a vállalkozás, amelyik ezekre az eseményekre kidolgozott tervekkel rendelkezik, jelentősen tudja mérsékelni a káros hatásokat.

Keresse meg munkatársunkat, aki telefonos felmérés alapján részletes és veszélyhelyzetben egyszerűen alkalmazható pandémiás tervet készít vállalkozása számára. Pandémiás terv esetében is igaz, hogy jobb későn, mint soha!