Kémiai kockázatbecslés

Kinek kell?

Minden olyan munkahelynek ki kell dolgoztatni, ahol vegyszerfelhasználás történik.

Mi minősül vegyszer felhasználásnak?

Például a cukrászműhelyben, vendéglátásban a mosogatáshoz használt kombinált mosogatószer használata, üzemben való takarításhoz vegyszerek használata, orvosi rendelőkben végzett fertőtlenítéshez és takarításhoz használt vegyi anyagok használata. Pl. Domestos, Clin, Hypo

Mivel minden munkahelyen valamilyen vegyszert felhasználnak, így a tevékenységtől függetlenül, minden munkahelynek gondoskodnia kell a kémiai kockázatbecslés elvégzéséről. A felhasznált szereket az illetékes Népegészségügyi Szakigazgatási Szervhez elektronikusan be kell jelenteni. Vállalkozásunk az elmúlt években többféle tevékenységi körben dolgozó cégnek elkészítette, valamint bejelentette a veszélyes anyag felhasználást, rövid határidőkkel. Többször előfordult, hogy a utóellenőrzéskor bekérték a kémiai kockázatbecslést a vállalkozóktól, mely minden esetben megfelelt a hatósági elvárásoknak. Munkáinkra 100% garanciát vállalunk.

kémiai kockázatbecslés
Vegyszerek

Miért kell?

A kémiai biztonságról szóló 2000. évi. XXV. törvény 19. § és a munkahelyek kémiai biztonságáról szóló 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet 5. §-ában foglaltak értelmében minden vegyszert felhasználó és forgalmazó munkahelyen (pl. takarítási feladatkört ellátó cégek, vendéglátó és közétkeztető tevékenység, üzemi gyártás stb.) szakember által kötelezően elkészítendő és rendszeresen felülvizsgálandó a kémiai kockázatbecslés.

Ki készítheti el a kockázatbecslést?

A kockázatbecslés elkészítése munkabiztonsági szaktevékenységnek minősül, így csak képesítéssel rendelkező személy készítheti el. A készítő nevét és bizonyítványszámát fel kell tüntetni a dokumentumon!

Hogyan készítünk kockázatbecslést?

Személyesen vagy telefonos felméréssel.

A személyes találkozás előnye a közvetlenség, valamint a helyszínen olyan hibákat is észlelhetünk, amelyekre jobb, ha mi világítunk rá, mint a hatóság, ezzel elkerülhető például egy bírság. Minden esetben megbeszéljük, hogyan kell és szabad tárolni, és felhasználni a vegyszereket. Amennyiben igényli, javaslatokat teszünk milyen szert érdemes felhasználni, és honnan lehet azt beszerezni. A felmérést követően elkészítjük az egységre szabott kémiai kockázatbecslést, melyet a felelős vezetőnek és a foglalkozás-egészségügyi orvosnak alá kell írnia.

S.O.S. Kémiai kockázatbecslés

Megtalálta a hatóság, tegnapra kellene a kockázatbecslés?

Hívjon telefonon, 1-2 napos határidővel vállaljuk, hogy elkészítjük a dokumentációt!
A beszélgetés során egy kérdéssor kérdéseit fogjuk feltenni, megbeszéljük a használatos/ forgalmazott vegyszereket. Ritkább szereknél szoktuk kérni, hogy küldjék el nekünk e-mailben a biztonsági adatlapokat; de ez nagyon ritka, mert több mint 1000 szer biztonsági adatlapja megvan az adatbázisunkban.  A postázási, számlázási és fizetési kérdéseket megbeszélése után, elkészítjük a kémiai kockázatbecslést a megbeszéltek alapján.