HACCP rendszer kiépítése

A HACCP rendszer kiépítése ma már a fejlett országok többségében alapkövetelmény, de létrejöttéről kevesen tudnak.

A HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points – Veszélyelemzés Kritikus Szabályozási Pontok rendszere) rendszert eredetileg a hatvanas években az amerikai űrkutatási program keretében fejlesztették ki. Céljuk az volt, hogy az űrhajósokat szennyezés mentes, biztonságos élelmiszerekkel lássák el az űrutazás során, amit a hagyományos végtermék-ellenőrzési módszerekkel nem lehetett biztosítani. Az új szemléletű élelmiszer-biztonsági rendszer elveit 1971-ben hozták nyilvánosságra. Ezt követően az 1980-as évekre a HACCP engedély kezdeményezését már a nagyobb élelmiszer-biztonsági testületek is felkarolták és alkalmazták. A HACCP egy mozaikszó, magyarul annyit jelent: hogy veszélyelemzés, és kritikus szabályozási pontok.

Miért kell?

Amennyiben Ön élelmiszeripari vállalkozó, az élelmiszer higiéniáról szóló 852/2004/EK rendelet értelmében az élelmiszeripari vállalkozás számára kötelező a HACCP rendszer kiépítése és annak naprakész működtetése.

Mit jelent a HACCP és milyen feltételei vannak?

Napjainkban a HACCP lényegében magában foglal mindent a gyártási és forgalmazási területekről, melyek az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatba kerülhetnek. A HACCP hét alapelv szerint működik, melyek a következőek: azonosítás, kontroll, szabályozás, felügyelet, helyesbítés, ellenőrzés és bizonyítás, illetve dokumentálás. A HACCP engedélyt kizárólag azok a vállalkozások kaphatják meg, melyek a felsorolt intézkedések mindegyikén átesnek, és végeredményben megfelelnek. Azonban a HACCP legnagyobb erénye, hogy a kritikus pontokra is igyekszik megoldást kínálni, így azoknak sem kell aggódniuk, akik valamilyen hibát elkövetnek, hiszen, ha az kijavításra kerül, az engedély megkapható!

Hogyan történik a HACCP rendszer kiépítése?

Telefonos egyeztetéskor megbeszéljük, hogy mi szükséges az ön elképzelésinek a megvalósításához. Ha az adott igények miatt az elvégzendő feladatok eltérnek az általánostól, akkor már a telefonban egy előzetes árajánlatot adunk és megbeszéljük a további lépéseket. Amennyiben az elhangzottak megfelelnek, személyes találkozás következik. A találkozáskor a fennmaradó kérdéseket tisztázzuk a rendszerrel kapcsolatban, melyről feljegyzés készül. Az elkészült dokumentumokat előre egyeztetett időpontban adom át. A dokumentumokat együtt megbeszéljük.

Mit jelent a HACCP felülvizsgálat?

A HACCP felülvizsgálatáról az élelmiszer higiéniáról szóló 852/2004/EK rendelet rendelkezik. A rendelet kimondja, hogy a HACCP rendszerek működésének felülvizsgálatát időszakonként (minimum évente) el kell végezni, mind a rendszer felügyelő eljárásának, mind pedig az igazoló eljárásának a részeként.

HACCP felülvizsgálat szükséges:

  • mivel jogszabály írja elő,
  • egységét átalakította, átépítette, tevékenységet váltott, tevékenységet bővített, új terméket vezetett be,
  • hatósági ellenőrzés alkalmával Hatóság írta elő a felülvizsgálatot,
  • meglévő HACCP-jén nem tud kiigazodni, nem érzi egységre szabottnak vagy egyszerűen nincs megelégedve meglévő kézikönyvével,
  • ha Ön most vett át egy meglévő, már működő egységet,
  • jogszabály változások miatt