A cselekedetek szükségességéről

„Eredményt az hoz, ha folyamatosan alkalmazzuk, amit tudunk, nem pusztán a tudás maga.” John P. Strelecky- Ezt az idézetet hozom ma a blogra, mert úgy vélem, a vállalkozások nagy részét érinti a gondolat.

TUDNI JÓ

Persze, tudni jó, tudjuk, hogy miért fontos a HACCP, tudjuk, hogy miért kell fertőtleníteni, kémiai kockázatbecslést végezni, és így tovább. Az elmélet, mindig jó. Hiszen innen indul az alap, amelyből valami lehet. A probléma ott kezdődik, hogy a mindennapi megvalósításban már nem vagyunk ennyire pengék. Előjön a lustaság, a halogatás, a spórolás. Igen, mindegyik tényező egymással korrelációban áll, és hatással van a tevekénységünkre.

CSELEKVÉS – EREDMÉNY

Tudom, hogy borzasztóan elcsépeltnek hangzik, hogy légy következetes! De sajnos sokszor el kell mondanom, hogy önmagaddal légy a legszigorúbb. Már csak azért is, mert sok-sok eset landol nálam, amikor jön a baj, és egyben jön a telefon is: segíts! Persze segítek, de sokkal hatékonyabb, ha a folyamatok nem kapkodással teli megmentésben léteznek, hanem állandó cselekvéssel fenntartásban.

Mit jelent a fenntartás? Bármelyik részterületet is választjuk az elemzés során, HACCP, kártevőirtás, fertőtlenítés, kockázatbecslés; mind olyan fontos elem, amely rendszeres munkát, és felülvizsgálatot igényel. Nem elég egyszer elkészíteni a papírt. Nem elég évente ránézni, és tovább sétálni.

Minden tanácsadás után adok javaslatot a folyamat fenntartására, amely biztosítja azt, hogy összességében így kevesebb munka legyen vele, mint az ad-hoc megoldásokkal. Az az idő, pénz és figyelem sokszorosan megtérül – biztosan állíthatom.

TUDÁS, mint elmélyülés

Minél többet teszünk valamit, amit tudunk, annál könnyebben válik gyakorlattá és készséggé. Ez fogja elhozni majd az eredményeket is. Ilyen értelemben bármin is dolgoztunk, az biztosan képes lesz teljesíteni azokat az elvárásokat, amelyeket magunk és a vállalkozásunk elé tűztünk.

Nem szégyen segítséget kérni. A folyamatok fenntartásában több, mint 10 éves gyakorlatom segít, és minden alkalommal azon vagyok, hogy a támogatást a szakértelem bevonásával biztosítsam. Nem éri meg a büntetést kockáztatni, a saját munkadíjam sokkal kedvezőbb, mint egy hatásági büntetés, vagy bezárás, amire ráadásul a vállalkozás hírneve is rámehet.

A facebook zárt csoportomban tudsz a cukrászműhelyekkel kapcsolatos témákról olvasni.

Gyere, lépj be bátran: Cukrászműhelyt nyitok! Élelmiszerbiztonsági Akadémia -Soós Consulting | Facebook

Szólj hozzá!