Honlap infók

Miért fontos, hogy legyen egy jó HACCP / élelmiszerbiztonsági tanácsadód?

Megfigyeltem, hogy sok vállalkozó különböző csoportokban keres segítséget szakmai kérdésekben. Vannak, akik ingyen várják el a mélyreható tájékoztatást és vannak, akik kiírják a posztjukhoz, hogy „természetesen nem ingyen kérem”. Ennek a tájékozódásnak vannak komoly hátrányai.

De mi azzal a gond, ha valaki segít neked valamelyik csoportban?

Nézzük az elejét. Mindenki a legjobbat szeretné magának és a vállalkozásának, ez teljesen természetes. És amit nem tud, vagy nincs elegendő információja, szeretné megtudni, méghozzá minél hamarabb, hogy tudjon haladni. Ezzel nincs is gond. De! A rengeteg komment között gyakran előfordul, hogy egymásnak ellentmondó információk érkeznek és kialakul egy „vita”, hogy akkor most kinek is van igaza? Hogyan fogsz tudni eligazodni ezen? Hisz te is a válaszért érkeztél és azért kérdeztél a csoportban, hogy tuti helyen informálódj.

Szuper, hogy van egy támogató közösség. De sose felejtsd el, hogy senki sem fogja felépíteni és működtetni helyetted a vállalkozásod, így neked kell mindenben elmélyülni. Fontos, hogy a választ adónak szakmailag hozzáértőnek kell lennie, több jogszabályt naprakészen kell ismernie és nem árt ha „sokat látott szakmai téren”. Értem ezalatt azt, hogy persze fontos, hogy pl. van egy cukrászműhelye a személynek, aki próbál segíteni rajtad, mert ő már átment azon a folyamaton, amin te lehet, hogy csak ezután fogsz átmenni. De biztos, hogy minden ugyanolyan lesz nálad is, mint nála? Ugyan az lesz a termékköröd, a helyiséged és minden, ami az illetőnél van? Honnan tudod? Hasonlóságok lehetnek, de az, hogy ugyanolyan legyen, erre nagyon kevés az esélyed, kivéve, ha franchise rendszerben dolgozol.

Az egyik csoportban több alkalommal láttam, hogy egy vállalkozó, mindig azt a tanácsot adta mindenkinek, hogy a „helyi nébihtől” kérjen tanácsot. Majd ők segítenek. Ez így nem megfelelő információ. Nincs „helyi nébih” az országban. 1 db NÉBIH van Budapesten (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Cím: 1024 Budapest, Keleti Károly utca. 24. (portal.nebih.gov.hu).  Ami van helyi szinten, az az illetékes Megyei Kormányhivatal élelmiszerlánc-felügyeletért felelős főosztálya. Figyelem, Budapesten a Pest Megyei Kormányhivatal látja el ezt a feladatot! A példa kedvéért Budapesten a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Állategészségügyi, Növény- és Talajvédelmi Főosztály (https://www.kormanyhivatal.hu/hu/pest/szervezeti-egysegek-elerhetosegei/elelmiszerlanc-biztonsag-foldhivatali-noveny-es-talajvedelmi-erdeszeti-foosztaly). Ha tovább megyünk, akkor pedig az illetékes Járási Hivatalok élelmiszerlánc-biztonsággal foglalkozó osztályai.

Ők azok, akikhez lehet fordulni kérelemmel, ha valaki élelmiszerrel kapcsolatos tevékenységet szeretne végezni. Ha mindenért mindenki a „helyi nébih-hez” megy, akkor sajnos az eredeti munkájukra (ellenőrzés, engedély kiadás, monitoring mintavételek stb.) nem marad idő. Ha csak körbe nézel a saját településeden látni fogod, hány élelmiszeripari vállalkozó van, és amikor mindenkinek csak egy kérdése van, ami általában 30 perc-1 órát vesz igénybe, mire marad idő? Vannak jogszabályok, van GHP, érdemes ezekkel megismerkedni, hiszen rengeteg hasznos információt tartalmaznak. Többször láttam azt is, hogy hccp-t vagy hapcit írnak. Ez lehet egyeseknek jópofa, de nem helyes kifejezés. Jegyezzük meg, helyesen HACCP. Ez egy mozaik szó, a veszélyelemzés és kritikus szabályozási pontok angol megfelelőjéből ered. A HACCP nem arról szól, hogy tisztaság legyen. Ennél kicsit összetettebb ez a szakma, nyilván tartalmazza azt is, hogy tisztaság legyen, de ennyiben nem merül ki ez a kérdés.

Akkor most mi a jó?

Az ideális az, ha elolvasod az ide vonatkozó jogszabályokat, és a GHP-t, illetve ha van egy olyan élelmiszerbiztonsági szakember a közeledben vagy épp telefonközelben, aki ismeri a vállalkozásodat kellő alapossággal és bizalommal tudsz hozzá fordulni szakmai kérdésekben. Ha pedig arra van szükséged, hogy tudd a pontos jogszabályi hivatkozást, mert épp más véleményen vagy a hatósággal (mert pl. olyat kérnek, amit jogszabály nem ír elő), akkor meg tudod te magad is mutatni a hatósági személynek, hogy a jogszabály itt konkrétan mást kér.

De honnan tudom, hogy ki a jó élelmiszerbiztonsági tanácsadó? Hol találom meg?

A jó szakember ismertetői:

  • Szakmai végzettsége van, ezáltal tudása széleskörű, teljes rálátása van az egyes folyamatokra. És itt mindegy, hogy élelmiszer előállításról, forgalmazásról vagy vendéglátásról van szó. Valóban a termőföldtől az asztalig ismeri az élelmiszerláncot.
  • Képes a hatósági követelményeknek és a vállalkozások érdekeinek is megfelelni, mert tisztában van a pontos előírásokkal, szabályokkal. Törekszik arra, hogy mindkét fél elégedett legyen. A hatóság jogos elvárását megérti és a vállalkozó nyelvére lefordítja. De ha szükséges, akkor a vállalkozó oldaláról felmerülő kérdéseket/kritikákat is közvetíti a hatóság felé. Így támogatja a vállalkozót abban, hogy a működése során a hatósággal kapcsolatban is sikerélményekben legyen része; pl. zökkenőmentesen és minél hamarabb kapjon engedélyt, a hatósági ellenőrzéseken problémamentesen átmenjen.
  • Mindig naprakészen tartja a tudását. Ismeri a szakterületre vonatkozó legfrissebb jogszabályokat, ajánlásokat, útmutatókat. Követi a jogszabályi változásokat és emellett folyamatosan továbbképzi magát a szakterületein. Az élelmiszer előállításban megjelenő új technológiákat, a vendéglátás új trendjeit is igyekszik mielőbb megismerni.
  • Az ügyfél kérdéseire szakmai választ ad. Itt nincs helye a mellébeszélésnek. De a jó tanácsadó a szakmai választ nem csak érthetetlen, szakszavakkal teletűzdelt nyelven, hanem közérthetően is meg tudja fogalmazni. Így nem fordulhat elő, hogy az ügyfél és a tanácsadó elbeszélnek egymás mellett.
  • Számára az ügyfél nem csak egy sorszám (rosszabb esetben egy bankszámlaszám), hanem segítséget kérő partner. El tudja érni, hogy az ügyfélben is kialakuljon az az érzés, hogy a tudás érték. Ha az ügyfél profi abban, amit csinál (pl. profi cukrász, profi vendéglátós, profi kereskedő), akkor az élelmiszerbiztonsági tanácsadója is profi kell, hogy legyen.

Ha még mindig bizonytalankodnál, gondold át… A könyvelőd ismeri a pénzügyeidet. A jogászod ismeri a jogi helyzetedet, a kapcsolatrendszeredet. Ezek bizalmi kérdések. Ugyanígy, az élelmiszerbiztonsági tanácsadód ismeri az élelmiszer előállítással kapcsolatos ismereteidet, hozzáállásodat, gyakorlatodat. Csak a profi tanácsadó fog tudni úgy támogatni téged, hogy a vállalkozásod szakmailag és – ami talán még fontosabb – anyagilag is sikeres legyen. A döntés a tiéd!

Bővebb információ:

Soós Zsuzsanna 06 70 259 2279, soosconsulting@gmail.com

Érdekel a szolgáltatás. Visszahívást kérek. | HACCP-System (haccp-system.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük