10 + 1 ok, hogy miért kérj szakembertől tanácsot a saját cukrászműhelyed nyitásához

Mielőtt eltöltenéd feleslegesen az idődet vagy a pénzedet laikusokra, olvasd el, mi különbözteti meg az amatőr, laikus tanácsadókat a profiktól:

Napjainkban, ha információra van szükségünk, az első, hogy a google-re kattintunk és gyorsan megkeressük a választ vagy belépünk egy szuper facebook csoportba, ahol hasonló dolgokkal foglalkozó emberek vannak és megkérdezzük őket. Mivel általában véve ők is ugyanolyan kezdők a témában, mint te, fennáll a veszélye, hogy nem teljes körű információt kapsz, hanem csak annyit, amennyit az illető maga is megtapasztalt.

Komplex folyamatokat pár mondatban korrekten, gyorsan leírni nem lehet. Kapkodni lehet, de nem érdemes. Főleg, ha egy komplex folyamatról van szó. Ha valaki mégis megpróbálná 5-10 mondatban ezzel megpróbálkozni, hogy leír egy komplex folyamatot, akkor az, nem lesz teljes.

Egyes szakmákban a fél információknak komoly hátránya van. Pl. cukrászműhelyeknél egy rossz tervezés vagy kialakítás miatt plusz anyagi befektetést igényelhet tőled. És induláskor általában minden forint számít. Egy helytelen élelmiszerbiztonsági információ pedig konfliktus helyzetet teremthet egy hatósági ellenőrzésen az ellenőr és te közted, mert jelzed, hogy bizony te azt máshogyan tudod! Még ha utána is jársz egy témának alaposan, akkor is fennáll a veszélye, hogy teljesen máshogy értelmezed, mint egy szakmabeli. És hiába próbálsz meg jóhiszemű lenni, téves útra futsz.

Ha mindenképp stabil, jogszabályokra megalapozott információkat keresel, csak megfelelő szakmai végzettséggel, tudással és tapasztalattal rendelkező szakembert keress. A tanácsadói piac felhígulása nem segíti elő a könnyű döntést, de íme, néhány elgondolkodtató szempont, mielőtt megválasztod, kire bízod a cukrászműhelyed jövőjét!

Az ingyen tanács mindig átverés! Annyit is ér általában!

Mielőtt szakembert választasz, vizsgáld meg az alábbi szempontokat!

A megfelelő szakmai végzettséggel, tudással és tapasztalattal rendelkező szakembert ez különbözteti meg a laikus amatőröktől:

ssz.Laikus, amatőr tanácsadókMegfelelő szakmai végzettséggel, tudással és tapasztalattal rendelkező szakember
1.Nincs felsőfokú végzettsége, tudása, tapasztalata a témában, csak a saját műhelyének a részleteit ismeri, nem képezi magát, nem tanul újat a témában.Felsőfokú végzettsége, tudása és tapasztalata van a témában, vezetett kis-és nagyüzemet is, folyamatosan képezi magát, folyamatosan keresi az újat a témában.
2.Háttér információk ismerete nélkül azonnal tanácsot ad a saját tapasztalatára hivatkozva. Egyszer megtapasztalt valamit, amitől kicsit szakértőnek hiszi magát a témában és úgy érzi, ez feljogosítja őt szakmai tevékenység végzésére.Háttér információkat gyűjt először, anélkül nem ad tanácsot, ehhez külön időpontot biztosít, amikor csak a te cukrászműhelyedről egyeztet veled apró részletekre kitérve.
3.Azt hiszi, hogy hamar megvan egy műhely, de mégsem követi a részletesen folyamatot, nem mindig tud olyan alternatívákat felajánlani, ami hatóságilag is elfogadott.Tájékoztat arról, hogy ez egy időt igénylő folyamat lesz, és a részletes feltételekről, alternatívákról, olyanokról is, amik publikus anyagokban nem feltétlenül szerepelnek.  Türelmesen kivárja, míg elkészül a műhelyed és követi is azt a folyamatot.
4.Általánosságokban beszél.Minden cukrászműhelynek vannak egyedi adottságai, melyeket figyelembe vesz, és ennek megfelelően adja a tanácsot, hogy plusz költségeid ne legyenek.
5.Csak az érdekli, hogy kiírhassa magából a tapasztalatait és hogy megnyitotta  a sajátját. Csak a sajátját engedélyeztette.Sosem fogja tudni átadni az összes tapasztalatát és tudását, de a számodra tökéletes megoldásokat megfogja keresni. Több cukrászműhelyt is nyitott már, sikeresen.
6.Nem jogszabály alapján ad tanácsot.Jogszabályok figyelembevételével és szakmai szempontok szerint ad tanácsot, melyet adott esetben alá is tud támasztani.
7.Ha téves információt ad, és ebből neked anyagi károd lesz, nem vállal garanciát a tanácsai miatt.Nem ad téves tanácsod, garanciát vállal a munkájára.
8.Nem vállalja a hatóság előtti képviseletét, annak, akinek tanácsot ad.Ha felkéred és van ilyen szolgáltatása, írásban vagy szóban ellátja a képviseletedet a hatóság előtt.
9.Nem ismeri a döntési fát és a dokumentuma sem tartalmazza azt. Nem ismeri fel a tevékenység során felmerülő veszélyeket. Anyagi kár esetén „tűzoltás” van.Ismeri és munkája során használja a döntési fát. Mivel minden cukrászműhelyben más adottságok és részletek vannak, így az adottságok és részletek figyelembevételével elemzi a felmerülő veszélyeket. Felismeri a veszélyeket és azok megelőzésére javaslatot tesz. A megelőzés az elsődleges, hogy ne keletkezzen anyagi kár.
10.Nyitásnál nem tud megírni önállóan szakmai dokumentumokat, inkább általánosságokat másol, ezért elkéri másoktól a dokumentumokat vagy letölt valamit a netről, ami végül a polcon köt ki. Szakmai kérdésekre nem mindig tud válaszolni vagy egyáltalán nem tud válaszolni.Önállóan megírja a szakmai dokumentumokat, nem másol másoktól, mert tudja, hogy ha a másik dokumentum hibás, akkor az övé is az lenne, ha másolna. Ráadásul etikátlan. Szakmai kérdésekre tud válaszolni.
+1A „helyi NÉBIH”-re alapoz mindent (egy ellenőrre), nem jogszabályokra. Nem tudja, hogy nincs helyi NÉBIH. Nem gondol arra, hogy az ellenőr személye változhat, áthelyezhetik, felmondhat stb. A „helyi NÉBIH”-hez mindenképp személyesen akar bemenni, mert szerinte az a biztos. Azt hiszi, hogy az ellenőrnek az a feladata, hogy neki segítsen! Nem tartja korrektnek, ha az ellenőr nem tervezi meg helyette a műhelyt, és nem szán rá több órát, hogy segítsen neki.Jogszabályokra alapoz mindent. Nem probléma, ha másik ellenőr jön ellenőrizni vagy másik ellenőr adja ki az engedélyt. Tudja, hogy nincs helyi NÉBIH, – egy NÉBIH van az országban, Budapesten – de minden Járásban van Élelmiszerlánc-biztonsági Osztály. Az ellenőrrel, – ha szükséges – írásban is mer kommunikálni, mert tudja, hogy jogilag annak van bizonyító ereje. Nem ragaszkodik a személyes egyeztetéshez, mert tudja, hogy jogszabályok alapján lehet engedélyt kapni, nem a személyes kapcsolat élménye miatt. Tudja, hogy az ellenőr feladata az ellenőrzés és a jogszabályok betarttatása. Ennek megfelelően felkészíti az ügyfelet az ellenőrzésre, és a hatósággal való kommunikációra.

Aki akarja, megszerzi az engedélyt! Bárhogyan is, bármennyi idő legyen. Lehet könnyen és kínszenvedősen is engedélyt szerezni! A kínszenvedős engedélyszerzés hátránya, hogy keserű a szájíz, sok a panaszkodás, mert nehéz és nagyon hosszú így a folyamat.

Ha felkészülten indulsz neki, akkor egy szép emléked lesz arról, hogyan sikerült megvalósítanod a saját terveid!

Megmutassam, hogy én hogy csinálom, hogyan kezdem el a felkészítési folyamatot?

Gyere, lépj be a zárt facebook csoportomba és olvasd el a posztokat, azért, hogy zökkenőmentesen megnyithasd a saját műhelyed!

Cukrászműhelyt nyitok! Élelmiszerbiztonsági Akadémia -Soós Consulting | Facebook

Vagy ha már eldöntötted, hogy elkezded a saját műhelyed tervezni, keress itt: Érdekel a szolgáltatás. Visszahívást kérek. – Soós Consulting (haccp-system.hu)