Az élelmiszeripari vállalkozók önellenőrzéséről

Mi az az önellenőrzés?

Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez kapcsolódó, az élelmiszerek megfelelő minőségével, az élelmiszer-biztonsággal, az azonosíthatósággal, a nyomonkövetéssel és az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos követelmények meghatározása, mely során figyelembe kell venni az adott élelmiszer-vállalkozás tevékenységének jellegét, sajátosságait és méretét és az előírt követelményeket.

Röviden: Az önellenőrzési rendszer az önellenőrzési terv felállítása és az abban foglaltak végrehajtása dokumentumokkal igazolva.

Kinek kell?

Az élelmiszeripari vállalkozóknak.

Kinek nem kell?

A rendeletet nem kell alkalmazni a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló rendelet szerinti kistermelőkre.

Mit kell vizsgálni az önellenőrzésben?

Az egész folyamatot, dokumentálási rendszert, ami az élelmiszeripari vállalkozással kapcsolatos. A készterméken kívül az élelmiszerrel kapcsolatos tevékenység során használt berendezést, felszerelést, gépet, munkaeszközt, élelmiszerrel közvetlenül érintkező munkafelületet és csomagolóanyagot (a továbbiakban: termelési és technológiai eszközök); valamint élelmiszerrel kapcsolatos tevékenységet végző személy tisztaságát.

Meddig és hogyan kell csinálni az önellenőrzést?

Az önellenőrzési tervben meghatározottak végrehajtását, valamint ha szükséges, az azokra épülő beavatkozást az élelmiszer-vállalkozásnak papíralapú vagy elektronikus formában dokumentumokkal kell igazolnia és azokat megőriznie az önellenőrzéssel érintett telephelyén, a hatósági ellenőrzés számára hozzáférhető módon, az önellenőrzési tervben meghatározott ideig, de legalább 1 évig.

Az önellenőrzés során olyan dokumentációs rendszert kell alkalmazni, amely biztosítja az önellenőrzési tervben foglaltak végrehajtásának utólagos ellenőrizhetőségét.

Miért érdemes szakembert bevonni az önellenőrzési terv elkészítéséhez?

Mint ahogyan a HACCP-t is, sokan másolják az önellenőrzési tervet is. Természetesen megtehetik, hogy maguk oldják meg ezt is, de számolniuk kell azzal, az olcsóbb végül drágább lesz.

Előírhatnak a vállalkozók maguknak olyan kötelezettséget, amit valójában jogszabály nem kér, de ha maguknak előírják, akkor teljesíteni kell. Ez azonban nagyon sok, indokolatlan plusz költséget generál a vállalkozónak. Arról nem beszélve, hogy az önellenőrzés a HACCP rendszer része, a rendszer kiépítéséhez rendszerszemlélet szükséges, ami naprakész szakmai tudást és tapasztalatot igényel.

Az élelmiszerbiztonság egy szakma, tapasztalataim szerint sajnos sokan nem minden kritériumot ismernek, nem minden jogszabállyal vannak tisztában, nem rendelkeznek mikrobiológiai, élelmiszerhigiéniai, élelmiszerbiztonsági ismeretekkel és tapasztalattal sem. Tehát mindenképp olyan szakemberre érdemes bízni a feladatot, aki naprakész jogszabályi ismerettel és élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnök végzettséggel rendelkezik.

Miért jó, ha velünk készítteti az önellenőrzési tervet?

  • egységre szabott
  • megtaláljuk a legolcsóbb megoldást, amit a jogszabály is elfogad
  • rendszerben gondolkodunk, ha nem muszáj, nem gyarapítjuk a papírokat, de ha mégis szükséges, akkor is a lényegre szorítkozunk
  • korrekt, gyors munkavégzés történik a hatályos jogszabályok figyelembe vételével
  • 100% megfelelőség a hatósággal szemben
  • mérnöki végzettséggel rendelkezünk, folyamatos továbbképzéseken veszünk részt, így a legújabb előírásokkal is tisztában vagyunk
  • több mint 15 éves tapasztalatunk van minőségbiztosítás területén is.

Árajánlatkérés önellenőrzési tervre:

https://haccp-system.hu/form/